Ritzy

Cosplay - ett hantverk

Jag tänkte ta upp det där lilla spännande ämnet om cosplay!
Detta fenomen är något som fanns redan långt innan Yohio gjorde sin debut i melodifestivalen!
Det är väl inte allt för känt eller populärt inom bloggvärlden så jag tänkte skriva lite kortfattat om det. (Kort kan jag dock inte lova att det blir för när jag väl sätter igång med skrivandet så finns det ingen stopp)!

Så vad är då detta 'cosplay' ja det det kan jag förklara.
Har du hört om halloween? Där har du det i princip.
Cosplay står för costume play och går ut på att man klär ut sig till en fiktionell karaktär.
Vad för cosplay man gör och varför beror lite på personen.
Alla gör det för att det är kul, annars hade man inte spenderat så mycket tid o pengar på det hela.
Allt är väldigt inviduellt. Vissa lägger ner mer tid o pengar än andra.
För vissa är det en kul hobby och för andra är det en livsstil.
Man brukar kunna se skillnad på de som hållt på med cosplay länge och de som mer eller mindre har det som en livsstil. För deras dräkter är mer advancerade och ser helt enkelt väldigt välgjorda och professionella ut.
Sen finns det dom som gör det för skojsskull och köper färdiga dräkter och vapen. (Notera att vapnen sällan är äkta trots att de kan se väldigt realistiska ut).

Cosplay är en väldigt dyr hobby.
De som riktigt satsar på dräkterna kan lägga ut tusenlappar på en dräkt. Och då snackar vi bara matrialkostnad. Att göra en kostym är inte någon galen fetish som majoriteten kanske tror (även om en del kanske går igång på det) men alla har nog haft en sak åtminstone en gång i livet för en fiktionell karaktär. Jag har nog inte träffat en tjej eller ibland även killar som går igång på Jack Sparrow.

Varför man väljer att klä ut sig är olika. Att säga att det är för uppmärksamhetensskull är nog lite att ta i. Vissa gör det, andra inte.
Dock: hade man inte gillat uppmärksamhet eller att folk tittar på en så hade man aldrig tagit på sig något som sticker ut så pass mycket och drar till sig blickar som en dräkt.

Varför klär man då ut sig?
Det beror på helt enkelt. Vissa vill visa awesome skills med symaskin eller limpistol och färg, andra vill bara få leva sig in i rollen som sin favorit karaktär för en dag!
Det är så mycket mer till cosplay än vad ögat ser.
Cosplay är ett hantverk.
Folk som inte visste hur en symaskin fungerar har gått från en glad amatör till att jobba som modell till spelföretag och är idag entreprenörer. Vi är alla olika med många talanger, vi är artister.
Många lär sig nya saker bara för en speciell roll, vi dansar vi sjunger, vi är akrobater och skådespelare, vi är designers och modeller!
Om folk hade vetat hur mycket pengar och arbete som ligger bakom en kostym så hade det nog sett på det på ett annat sätt.
Varför lägga ner då mycket pengar på en dräkt?
Varför inte säger jag. Har man råd så kör hårt.
Att sy en dräkt gynnar en mer än vad man tror. Istället för att spendera pengarna på sprit dom bryter ner kroppen så lär vi oss nya saker och blir problemlösare.
Det är en 'creative outlet'. Alla har en hobby av ett slag, stickning, virkning, kläddesign, smyckestillverkning, makeup artister, frisörer m.m alla dessa yrken ligger väldigt nära cosplay.

Det finns även lite mindre positiva egenskaper bakom det hela. Draman och divor, de finns iofs överallt och inom alla yrken i olika grad.
Om det är något jag är trött på så är det de mindre seriösa som går runt och förstör våra rykten. De som slänger på sig en billig peruk från ebay och något halvtaskigt sydd kostym och går runt på konvent utan något som helst folkvett i skallen. De antastar folk, de kladdar ner främmande människor, de vandaliserar och stjäl grejer. Detta är dock inte enbart cosplayare utan det är även besökarna som inte fattar att man inte kan betè sig hur som hellst bara för att de är på ett konvent betyder det inte att de får beté sig som svin.
Det jag blir så förbannad på är AS som inte har alla höns i hönshuset och som förstör för oss andra.
Att cosplaya tillhör väl inte direkt normen, MEN det växer och blir större o större.
Det jag försöker säga är att jag irriterar mig mest på är de som går runt och kallar sig för cosplayers och som inte kan föra sig och bara betér sig allmänt dumt och drar mer de mer seriösa cosplayarnas rykte.
Mobbning förekommer dock också inom cosplay kretsar då de klankar ner på varandra och deras dräkter.
Detta är sorligt men sant! Man borde uppmuntra varandra och hjälpa varandra att utvecklas.

--- fortsätter denna rant när jag fått sova lite ----

Tl:dr?
Cosplayarna är multibegåvade kreativa problemlösare! Som en dag säkert kommer göra något fantastiskt med sina liv, för de är inte rädda att ta sig ann nya utmaningar.

Comments


Comment post here: